Користь полуниці дітям і дорослим

Користь полуниці дітям і дорослим

Одна з найсмачніших і найпопулярніших ягід у світі — полуниця, користь якої не поступається неординарним смаковим властивостям. Солодку, ароматну ягоду з м'ясистою, соковитою консистенцією їдять у чистому вигляді, використовують для приготування смузі та коктейлів, солодкої випічки, джемів та інших десертів.

Хімічний склад і харчова цінність полуниці (на 100 грамів)

Щоб розібратися, у чому користь полуниці для організму, потрібно дізнатися хімічний склад. Ягода містить вітаміни, мінерали, антиоксиданти й флавоноїди, які позитивно позначаються на самопочутті та стані здоров'я. До складу ягоди входить рослинна клітковина, яка покращує травну функцію і підвищує місцевий імунітет. Речовини, що містяться в полуниці, захищають клітини від впливу вільних радикалів і мають протизапальну дію. Харчова цінність:

Вміст у 100 грамах продукту

% від добової норми

Білки

0,7 г

Жири

0,3 г

Вуглеводи

5,7 г

Рослинна клітковина

2 г

Вітаміни

Біотин

4 мкг

8

Фолієва кислота

10 мкг

2,5

A

1 мкг

0,11

C

60 мг

65

E

0,5 мг

3,3

K

2,2 мкг

1,8

Мінерали

Залізо

0,41 мг

4

Кальцій

16 мг

1,6

Фосфор

24 мг

3,4

Магній

13 мг

3

Калій

153 мг

4,5

Калорійність

32 ккал

.

Чому полуниця корисна організму

Полуниця багата на флавоноїди й антиоксиданти, які уповільнюють процеси старіння та допомагають організму протистояти негативним наслідкам окисного стресу. Вітамін C зміцнює імунітет і перешкоджає розвитку вірусних захворювань.

Антиоксидантний захист (антоціани, елагова кислота)

Антиоксидантний захист представлений потужною комбінацією флавоноїдів і елагової кислоти. Флавоноїди — антоціани, кемпферол, катехін, нейтралізують дію вільних радикалів, що пошкоджують здорові клітини та провокують розвиток захворювань. Корисні властивості полуниці завдяки антиоксидантам:

  • Поліпшення зорової функції, збереження здоров'я органів зору.
  • Зниження ризику серцево-судинних патологій.
  • Зменшення ймовірності розвитку онкологічних захворювань.

Елагова кислота має виражену протизапальну та антибактеріальну дію. Покращує стан шкіри, забезпечує додатковий захист від раку і патологій нервової системи. Корисні властивості включають поліпшення когнітивних функцій, зниження концентрації холестерину і зменшення ризику утворення тромбів.

Підтримка серцево-судинної системи (калій + кверцетин)

Дослідження показують, що у людей, які регулярно вживають полуницю, на 35% рідше зустрічаються хвороби серцево-судинної системи. Антоціани й кверцетин у поєднанні з калієм цілюще впливають на стан судин, які стають гнучкими й еластичними. У відданих шанувальників ягоди нормалізуються показники артеріального тиску і знижується ризик серцевого нападу.

Користь полуниці для печінки

Ягода корисна людям, які прагнуть підтримувати здорову вагу. Завдяки прискоренню метаболізму калорії перетворюються на енергію, що перешкоджає набору маси тіла. Зниження ризику ожиріння асоціюється зі зменшенням навантаження на печінку, яка відіграє провідну роль у жировому обміні. Користь полуниці для печінки зумовлена ефектом детоксикації. Завдяки рослинній клітковині покращується робота кишківника — шлаки й токсини виводяться з організму.

Користь полуниці для кишківника

Пребіотики в складі ягоди сприяють зростанню популяції корисних мікроорганізмів і нормалізації кишкової мікрофлори. Користь полуниці для кишківника пов'язана з підвищеним вмістом рослинної клітковини, яка забезпечує ефекти:

  • стимулює кишкову моторику;
  • перешкоджає закрепам;
  • очищає кишківник від токсинів.

Речовини, що входять до складу ягоди, чинять протизапальну дію, що призводить до поліпшення самопочуття і підвищення якості життя.

Користь полуниці для жінок

Полуниця — джерело антиоксидантів, які уповільнюють старіння, допомагають зберегти молодість і красу. Користь полуниці для жінок виражається в зміцненні загального здоров'я і поліпшенні самопочуття. Ягода вирізняється підвищеним вмістом фолієвої кислоти (вітамін B9), яка необхідна для нормального перебігу вагітності та виношування плоду. Надходження в організм вагітної жінки достатньої кількості вітаміну B9 асоціюється зі зниженням ризику вроджених аномалій розвитку.

У склянці полуниці близько 20 мкг речовини, що становить 5% добової потреби. Фолієва кислота бере участь у процесах поділу клітин і регенерації тканин. Фолієва кислота підіймає настрій, стимулює процеси метаболізму, покращує стан шкірних покривів і волосся. Жінки, які регулярно ласують ягодою, можуть похвалитися чистою, пружною шкірою здорового відтінку.

Користь для чоловіків і дітей

Завдяки підвищеній концентрації вітамінів і антиоксидантів полуниця зміцнює імунітет і покращує зорову функцію. Чоловіки частіше страждають на патології серця і порушення травної функції. Регулярне вживання ягід зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і проблем із роботою органів ШКТ. Надходження в організм дитини вітамінів і мікроелементів сприяє правильному росту, нормальному розвитку органів і систем.

Можлива шкода і протипоказання

Якщо ваша улюблена ягода полуниця, користь і шкода стають пріоритетними питаннями. Корисні та небезпечні властивості продукту обумовлені компонентами, що входять до складу. Єдине абсолютне протипоказання — алергічна реакція.

Алергія на ягоди

Алергічна реакція на червоні ягоди — поширене явище серед малюків. У багатьох дітей алергія на полуницю вирішується самостійно в процесі дорослішання. У деяких випадках небажана реакція організму зберігається на все життя. Основні прояви:

  • почервоніння, висипання на шкірних покривах;
  • свербіж, лущення шкіри;
  • чхання, закладеність носових ходів, виділення з носа;
  • нудота, діарея, болісні відчуття в животі.

Симптоми можуть з'явитися відразу після вживання або через певний проміжок часу. За появи ознак алергії ягоду краще виключити з раціону.

Загострення гастриту або ЖКХ

Підвищений вміст органічних кислот — до 1,3% від маси ягід, може спровокувати загострення гастриту та шлункової виразки. У пацієнтів із порушенням функцій шлунково-кишкового тракту можливі наслідки вживання включають діарею та метеоризм. Людям із ЖКХ слід уникати кислих сортів, які прискорюють продукцію жовчі та посилюють симптоми захворювання.

Обмеження в разі діабету та ниркової недостатності

Завдяки зниженому глікемічному індексу полуницю дозволено хворим на цукровий діабет в обсязі близько 60 г протягом доби. Норма для пацієнтів із нирковою недостатністю визначається лікарем з урахуванням стадії захворювання.

Скільки полуниці можна їсти на день

Попри корисні властивості полуниці, слід дотримуватися дозування, рекомендованого дієтологами, щоб виключити шкоду для організму. 200-300 грамів на день — норма, яка допоможе насолоджуватися позитивними ефектами від вживання ягоди без негативних наслідків. Йдеться про здорових дорослих людей без наявності протипоказань.

Безпечна норма для дітей

Відповідь на запитання, скільки полуниці на день можна їсти дітям, залежить від стану здоров'я та віку дитини. Якщо спостерігається алергія, краще відмовитися від полуничного десерту в сирому вигляді. Температурна обробка ягоди знижує ризик розвитку алергічної реакції, проте зменшує поживну цінність продукту. Норми вживання залежно від віку дитини:

Вік

Рекомендована добова доза в грамах

1-3 роки

50-100

4-8 років

100-150

9-13 років

150-200

Рекомендації для підлітків, дорослих, вагітних

Оптимальний добовий обсяг для дорослих залежить від стану здоров'я та переносимості. Добова норма для підлітків становить 200-250 г. Вагітним жінкам рекомендується їсти близько 200-300 г.